Daily Learnings

augustus 24, 2009

Sponsoring als efficient marketingtool

Filed under: communicatie — dailylearnings @ 9:58 pm
Tags: ,

Sponsoring als efficient marketing en communicatietool. Puma valt samen met Usain Bolt in de prijzen. Door zijn overwinningen wordt de verkoop van Puma de hoogte in geduwd. ‘Bolt is van goudwaarde voor Puma’ aldus Puma CEO Jochen Zeitz.

Sponsoring is een zeer effectieve marketingtool indien die juist overwogen wordt toegepast en niet vanuit een sociale overweging of liefdadigheid wordt toegekend. Maar al te vaak wordt over reactief over sponsoring nagedacht. Er staat iemand voor je deur of je krijgt een dossier opgestuurd en besluit uit goodwill te betalen. Levert het iets op? Meestal niet en dus wordt besloten dat sponsoring niet werkt maar gedaan wordt vanuit een sociale overweging. Hebben we meteen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen gedaan.

En dat is dus jammer want als je sponsoring bewust opneemt in je marketingstrategie kan dat zeer effectief zijn.  Via sponsoring kun je op een ‘zachte’ manier een boodschap overbrengen bij een toegankelijke doelgroep. De belangrijkste sleutel bij sponsoring is dat jij als sponsor de regels bepaald. Enkele regels:

  1. Bekijk goed je doelgroep en zoek uit waar ze te vinden zijn, wat hun hobby’s zijn
  2. Neem zelf contact op met verenigingen of event organisatoren met een voorstel
  3. Neem geen genoegen met een return in tickets en logovermelding
  4. Gebruik het event zelf om je klanten/prospecten te benaderen. Vooral deze laatste kun je een ongeforceerd plezier doen om tijdens een extra bezoek wat tickets te geven
  5. Zorg voor een goede visibiliteit op het event zelf. Bedenk wat je met je bedrijf aan het event kunt toevoegen zodat je meer bent dan een logo op een vlag of spandoek
  6. Zorg dat jezelf of je medewerkers aanwezig zijn op het event.  Om je klanten/prospecten te ontvangen maar ook om de organisatie te laten zien dat je betrokken bent. Dring aan op een gezamenlijk netwerkmoment met de andere sponsors.
  7. Volg het event op. Intern door te pijlen naar de tevredenheid van de mensen die je hebt uitgenodigd (vooral als er prospecten bij waren) maar ook met de event organisatie. Geef aan wat jij vond dat beter kan en denk pro-actief mee hoe over de volgende editie van het event.

Voorbeelden:

  • Sportwinkel sponsort lokale sportvereniging met bording langs het veld en een vaste korting voor alle leden die in de sportwinkel hun sportmateriaal komen kopen.
  • Interimkantoor sponsort een familiaal event. Krijgt bording voor visibiliteit en VIPkaarten. Alle interimkrachten (hostessen ea) dienen exclusief via het interimkantoor onder contract te moeten worden gebracht. De organisatie krijgt daarop een korting. Alleen de belangrijkste prospecten worden met kinderen uitgenodigd. Terwijl de kinderen spelen kan op een ontspannen manier gesproken.

Niet iedereen zal het budget hebben om Usain Bolt in de sponsorportefeuille te steken maar ook kleinere atleten en organisaties kunnen zeer doeltreffend zijn.

1 reactie »


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.