Daily Learnings

januari 30, 2007

Bertje Bertje Bertje toch

Filed under: Life,Quotes,TV,Zeeuwen — dailylearnings @ 12:38 pm

kruismans.gifNu de storm wat is gaan liggen kan ik rustig reageren op de aantijgingen van Bert Kruismans op het vaderschap van de oudste van Wendy Van Wanten. Op de inhoud van de zaak wil eigenlijk helemaal niet ingaan want eerlijk gezegd: ‘I don’t give a shit’. Maar wel wil ik iets kwijt over de rol van deze cabaretier.

Ik hou van stand-up comedy, ik hou van cabaret. De nederlandse podia staan er al jaren vol mee en gelukkig vinden ook de laatste jaren de Vlaamse comieken hun weg naar het podium. Dan heb ik het niet over een flauwe engelsman die in gebrekkig engels wat grapjes komen vertellen. Maar dan heb ik het over Wouter Deprez die, voor hij het nodig vond om in elke TV show te zitten, heel goed was en nog kan zijn. Alex Agnew die van tijd tot tijd heel leuk is. Wim Helsen die zelfs als gedichtenlezer leuk is. En eventueel een Gunther Lamoot die in zijn drang om permanent te shockeren dan soms weer niet meer leuk is.

Maar waar het over gaat:

De belangrijkste taak van een goede cabaretier is om ons, de maatschappij, een spiegel voor te houden. Door te overdrijven aantonen met welke idiote dingen we allemaal bezig zijn. Om mensen en situaties op de rooster te leggen en zo uiteindelijk een punt te maken. In sommige gevallen en in een overdreven stap kun je zo de maatschappij een dienst bewijzen. Kijk maar naar de nederlandse Youp Van ’t Hek die met zijn tirades Nederland eigenhandig bevrijdde van Buckler.

Nu ben ik nooit een groot fan geweest van Bert Kruismans (wie weet zit dat vreemde snorretje er wel tussen) maar los daarvan snap ik zijn bedoeling echt niet om in een boek te moeten neerschrijven wie dan wel niet de vader is van de kleine van mevrouw Wanten. Kijk neem je dat op in een show dan zou het, op een goede manier gebracht en in elkaar gestoken, leuk kunnen zijn (merk de twijfel op…). Maar door het neer te schrijven en in boekvorm uit te geven, maakt het geheel alsof het een waarheid is en is de ‘joke’ ervan mij volledig ontgaan. Is het daarbij zijn taak om dergelijke ‘waarheden’ te verkondigen en wat doet dat voor zijn volgende conferences. Moet elke BV nu bang zijn dat, eenmaal in zijn show gepasseerd het waarschijnlijk ook nog eens dunnetjes wordt over gedaan in boekvorm ?

Nee nee .. schoenmaker blij bij je leest ….. cabaretier blijf op het podium en doe daar je ding. Zo behoudt je je geloofwaardigheid en blijven de zalen gevuld met echte cabaret liefhebbers in plaats met de vele VTM celebritywatchers.

Advertenties

1 reactie »

  1. I know this web site provides quality depending articles or reviews and additional material, is there any other web page which
    offers these kinds of stuff in quality?

    Reactie door meer info — december 10, 2017 @ 3:14 pm | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: